Newsletter 1 / 28 August 2017
Campania de cercetări arheologice sistematice începută de Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din Bucuresti la 1 August 2017 este finanțată de Consiliul Judțean Olt prin Muzeul Județean Olt din Slatina si are sprijinul logistic al Primăriei Comunei Dobrosloveni.
În cursul lunii august 2017 sunt în curs de cercetare două clădiri din partea de sud-est a Fortificatiei Centrale si un cuptor de ars vase ceramice din cartierului de producție ceramică din Sectorul de Nord.
Clădirea nr. 2 cu încălzire prin podea (hypocaust) are pereții tencuiți cu mai multe straturi de mortar și pictați. Unul dintre zidurile hypocaustului are 13 rânduri de cărămidă suprapuse. Această descoperie așează Romula alături de Histria, Ulpia Traiana si Apulum, între puținele orașe romane din România cu pictura in frescă.
În perioada 24-26 august 2017, fragmentele de frescă descoperite au fost luate primele măsuri de conservare prin ambalarea lor și transportarea în Laboratorul de Restaurare al Institutului de Arheoloogie Vasile Pârvan din Bucuresti.
În perioada următore urmează să se efectueze o serie de investigații pentru conservarea și restaurarea acestor fragmente de frescă în cadrul laboratorelor Institutului Național de Cercetare pentru Fizica Materialelor din Măgurele, respectiv Universitatea Politehnica din Bucuresti.
În colțul de sud-vest al clădirii nr. 2 au fost descoperite fragmente de pictură în fresca cu motive geometrice ș vegetale, pentru care s-au folosit culorile roșu, negru, verde și orange.
În cadrul Laboratoarelor de Biologie pentru cercetare avansată ale Universității din București urmează a se face investigații de sol și pe materiale ceramice recoltate.
În continuarea cercetărilor din anul 2013 a fost făcut un pas înainte în delimitarea Clădirii nr. 1, caracterizată prin fundații masive din pietriș (cca. 80 cm lățime) peste care s-au păstrat până la 5 rânduri de cărămizi romane de mari dimensiuni (48x29x7 cm) și fragmente de cărămizi. Din această clădire au fost identificate un număr de două încăperi de mari dimensiuni, orientate Est-Vest.